Динаміка руху снаряду ОФ26, випущеного з гармати Д-81 - Величко Л.Д.; Гузик Н.М.; Петрученко О.С. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2019)
У роботі описана математична модель, яка дозволяє визначити функціональну залежність між величиною сили лобового опору повітря та швидкістю снаряду, його геометричними характеристиками і масою, температурою повітря, атмосферним тиском, швидкістю звуку в повітрі. Використовуючи цю залежність, визначають вплив зміни цих величин, а також дульної швидкості, величини кута прицілювання, швидкості вітру, та інше, на кінематичні параметри руху снаряду. Запропонована математична модель визначення сили лобового опору повітря рухові снаряду, дає можливість визначати кути прицілювання для стрільби на віддалі більші, ніж вказані в таблицях стрільб, з врахуванням нестандартних умов стрільби.