Znova in znova: zakaj nas Antigona noče pustiti pri miru? - Karlo Pavlović (Amfiteater, 2024)
Številni članki, eseji, knjige, gledališke igre in filmske priredbe z različnih perspektiv so skozi stoletja preoblikovali in reinterpretirali mit o Antigoni. Ta seveda ni bil tuj niti filozofom, saj s svojimi močnimi političnimi izjavami vedno ponuja prostor za razmislek – razmislek o razlikah med spoloma, političnem aktivizmu, podnebnih spremembah. Zdi se celo, da ima Slovenija prav posebno fascinacijo nad mitom o Antigoni in njegovim neizprosnim vztrajanjem v zahodnem svetu. Med najbolj znanimi misleci, ki so se ukvarjali s to starodavno, in vendar vedno aktualno zgodbo, sta zagotovo filozofa Alenka Zupančič in Slavoj Žižek.