Semantyczna reprezentacja systemu bezpieczeństwa. Metoda analizy rezonansu funkcjonalnego FRAM - Jan Andreasik (Barometr Regionalny, 2015)
Artykuł prezentuje opis metody funkcjonalnego rezonansu FRAM (Functional Resonance Analysis Method) opracowanej przez Hollnagela. W artykule przedstawiono model reprezentacji systemu bezpieczeństwa oraz procedury agregacji zmienności funkcji. Podano szereg przykładów wykorzystania metody FRAM w analizie bezpieczeństwa systemów technicznych i przedsiębiorstw. Artykuł ma charakter kompilacyjny.