Роман-біографія в контексті модерністської естетики (на матеріалі роману В. Вулф “Орландо”) - Iryna Kunytska (Pitannâ Lìteraturoznavstva, 2014)
На основі дослідження роману „Орландо” Вірджинії Вулф доводиться, що роман-біографія є жанровим різновидом модерністського роману. Класична форма біографічного роману в контексті модерністської естетики набула суттєво іншої функції. Історична особа насамперед стає живою людиною, ускладнюється, психологізується, позначає певний тип людської особистості, часто протиставляється традиційному образу, що утвердився в культурі. Вірджинія Вулф демонструє відступ від літературної традиції, пародіювання того, що усталилося в численних біографіях історичних персонажів. „Орландо” є втіленням літературних пошуків авторки, відображенням її модерністських настроїв.