Influence of the selected factors on the capital structure of enterprises in the construction industry - Jędrzejczak-Gas Janina (Management, 2014)
Jednym z podstawowych problemów w finansach przedsiębiorstw są zagadnienia związane z kształtowaniem struktury kapitału. Struktura kapitału jest przedmiotem zainteresowania badaczy z zakresu teorii finansów od ponad 60 lat. Studia literatury wskazują jednak, że stosunkowo niewiele badań dotyczących struktury kapitału i kształtujących ją czynników zostało przeprowadzonych w Polsce. Celem artykułu jest zidentyfikowanie oraz zbadanie siły i kierunku wpływu wybranych czynników mikroekonomicznych na strukturę kapitału spółek zaliczanych do sektora budownictwo, notowanych na rynku akcji NewConnect. Do realizacji tak postawionego celu wykorzystano analizę korelacji oraz metodę regresji liniowej. Zbiór przedsiębiorstw będący przedmiotem analizy to spółki notowane na rynku akcji NewConnect. Na rynku tym notowane są obecnie 32 spółki zaliczane do budownictwa. Spośród tej grupy na potrzeby niniejszych badań wybrano 15 spółek. Spełniły one bowiem kryterium wyboru, którym było opublikowanie danych finansowych za okres 2009-2012.