Pierwsza powieść apologetyczna Henryka Sienkiewicza - Andrzej Bielat (Studia Teologiczne, 2024)
Artykuł Pierwsza powieść apologetyczna Henryka Sienkiewicza dotyczy powieści Henryka Sienkiewicza Rodzina Połanieckich. Praca składa się z czterech części. W pierwszej pokazałem, że apologia chrześcijaństwa była świadomym celem autora powieści. W części drugiej przedstawiłem recenzję poprzedniej powieści Sienkiewicza Bez dogmatu, napisaną przez prof. Stanisława Tarnowskiego, gdyż stanowi ona ważne tło ideowe do zrozumienia poglądów naszego pisarza. Następnie dokonałem przeglądu najciekawszych spostrzeżeń współczesnych badaczy nt. Rodziny Połanieckich. W części czwartej analizuję treść powieści i wyodrębniam różne, widoczne w niej płaszczyzny apologii: od krytyki moralności burżuazyjnej, przez romantyczne wizje przyszłości chrześcijaństwa, aż do zmian postaw poszczególnych bohaterów w duchu chrześcijański.