Комбіновані двофрагментні радіолокаційні сигнали з лінійним та експоненціальним законами частотної модуляції - О. О. Костиря; А. А. Гризо; О. М. Додух (Системи озброєння і військова техніка, 2024)
У роботі розглядаються особливості застосування математичних моделей комбінованих двофрагментних радіолокаційних сигналів з лінійним та експоненціальним законами частотної модуляції. Предметом дослідження є синтез комбінованих сигналів, а об'єктом – їх математичні моделі. У результаті виконаних досліджень синтезовано новий двофрагментний комбінований сигнал. На відміну від відомого нелінійно-частотно модульованого сигналу з першим лінійно-частотно та другим експоненціально-частотно модульованим фрагментами нову математичну модель розроблено для випадку поточного часу. Обґрунтовано вимоги до експоненціальної функції частотної модуляції, яку доцільно використовувати для розрахунку значень миттєвої фази запропонованого сигналу. Показано, що поєднання лінійно-частотно та експоненціально-частотно модульованих фрагментів дозволяє отримати комбінований сигнал зі зменшеним значенням максимального рівня бічних пелюсток та більшою швидкістю спадання рівня бічних пелюсток у порівнянні з аналогічним за параметрами лінійно-частотно модульованим сигналом.