Порівняння стану легень тварин на підприємствах благополучних та неблагополучних щодо грипу свиней - Гаркавенко В.С. (Науковий вісник ветеринарної медицини, 2025)
Респіраторні захворювання свиней, спричинені вірусом грипу A, становлять серйозну загрозу для свинарства, оскільки негативно впливають на продуктивність і загальний стан здоров’я тварин. Коінфекції з бактеріальними патогенами ускладнюють клінічний стан свиней, що підкреслює важливість сучасних методів моніторингу для покращення діагностики та контролю за цими захворюваннями. Патолого-анатомічний моніторинг уражень легень свиней проводили з 2022 до 2024 рр. на 10 свинофермах у Київській, Вінницькій, Черкаській та Чернігівській областях. Дослідження сироваток крові поросят на виявлення антитіл до вірусу грипу A здійснювали за допомогою тест-набору IDEXX Influenza A Virus Ab Test Kit. Залежно від результатів досліджень господарства були поділені на дві групи, кожна з яких складалася з 5 ферм. Перша група, серологічно позитивна, включала ферми, де у поросят було виявлено антитіла до грипу в крові. Друга група, серологічно негативна, складалася з ферм, у крові поросят яких антитіла до вірусу грипу не були знайдені. Оцінку патологічного стану легень проводили на м’ясопереробних підприємствах у свиней віком 6–7 місяців, з використанням програми Ceva Lung Program (CLP) та методології SPES для оцінки плевритів. Статистичну обробку результатів проводили за допомогою програмного забезпечення CLP, що враховує ступінь ураження легень. Результати показали, що на фермах, де свині були серологічно негативними, кількість випадків ураження легень бронхопневмонією була нижчою на 14,2 % (р<0,001) у порівнянні з позитив ними фермами. Відсоток ураженої поверхні легень з ознаками бронхопневмонії на благополучних фермах був на 21,8 % нижчим (р><0,001) у порівнянні з неблагополучними. Рівень бронхопнев монії на фермах без вірусу грипу також був значно нижчим, що підтверджується зниженням ЕП індексу на 23,4 % (р><0,05). На фермах, серологічно негативних до грипу, спостерігалося змен шення рівня плевропневмонії, з АРР індексом, що був на 25,2 % нижчим (р><0,05) у порівнянні з фермами з вірусом. Дослідження стану легень свиней, забитих на фермах з різним епідемічним статусом щодо грипу, виявило значні різниці в показни ках ураження легень. На фермах, які є благополучними щодо вірусу грипу, було зафіксовано істотне зниження частоти ураження легень у поросят. Це свідчить про важливість контролю за поширенням віру су грипу свиней для покращення загального стану здоров’я тварин. Ефективний моніторинг і контроль вірусу можуть зменшити ризик виникнення респіраторних захворювань, що сприятиме підвищенню продуктивності та економічної вигоди свинарських ферм. Ключові слова: свині, легені, грип свиней, запалення легень, благополучні та неблагополучні господарства, моніторинг, діа гностика.><0,001) у порівнянні з позитивними фермами. Відсоток ураженої поверхні легень з ознаками бронхопневмонії на благополучних фермах був на 21,8 % нижчим (р<0,001) ><0,001) у порівнянні з неблагополучними. Рівень бронхопневмонії на фермах без вірусу грипу також був значно нижчим, що підтверджується зниженням ЕП індексу на 23,4 % (р<0,05). На фермах, серологічно негативних до грипу, спостерігалося зменшення рівня плевропневмонії, з АРР індексом, що був на 25,2 % нижчим (р<0,05) у порівнянні з фермами з вірусом.>< 0,05) у порівнянні з фермами з вірусом. Дослідження стану легень свиней, забитих на фермах з різним епідемічним статусом щодо грипу, виявило значні різниці в показниках ураження легень. На фермах, які є благополучними щодо вірусу грипу, було зафіксовано істотне зниження частоти ураження легень у поросят. Це свідчить про важливість контролю за поширенням вірусу грипу свиней для покращення загального стану здоров’я тварин. Ефективний моніторинг і контроль вірусу можуть зменшити ризик виникнення респіраторних захворювань, що сприятиме підвищенню продуктивності та економічної вигоди свинарських ферм.