КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ ГНІЙНО–НЕКРОТИЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ У ПАЦІЄНТІВ З СИНДРОМОМ ДІАБЕТИЧНОЇ СТОПИ З ЗАСТОСУВАННЯМ НЕГАТИВНОГО ТИСКУ ТА КАПІКОРУ - М. D. Zheliba; А. І. Godlevsky; О. V. Goncharenko; Т. V. Formanchuk; А. М. Formanchuk (Клінічна хірургія, 2017)
Представлені дані порівняльного аналізу результатів комплексного лікування 28 хворих з приводу ішемічно–гангренозної форми синдрому діабетичної стопи (CДC) на тлі хронічної ішемії нижніх кінцівок IV стадії. У 14 пацієнтів (основна група) загальноприйнятий комплекс лікувальних заходів доповнений використанням негативного тиску (negative pressure wound therapy - NPWT) та препарату капікор; 14 хворих (група порівняння) лікували за загальноприйнятою схемою. За даними порівняльного аналізу, у хворих основної групи площа ранової поверхні зменшувалася удвічі швидше, ніж в групі порівняння, загоєння ран досягнуте у 94% пацієнтів, тривалість лікування хворих у стаціонарі зменшилася на (5,2 ± 1,4) дня.