Модель прогнозування геопросторових даних в системах обробки геопросторової інформації - Г.В. Худов; О.М. Маковейчук; І.М. Бутко; І.А. Хижняк (Системи озброєння і військова техніка, 2021)
Предметом дослідження в статті є прогнозування геопросторових даних в системах обробки геопросторової інформації. Метою статті є розробка моделі прогнозування геопросторових даних в системах обробки геопросторової інформації. Удосконалено модель прогнозування даних, яка представляє собою адаптивну селективну модель на базі ансамблю інтегрованих моделей авторегресії-ковзного середнього {ARIMA(p, d, q)} різних порядків. При цьому в якості критерія селекції використовується мінімум суми квадратів відхилень для попередніх прогнозів, що забезпечує точність та робастність прогнозу і дає можливість приймати на його основі обґрунтовані управлінські рішення. Напрямком подальших досліджень є проведення верифікації отриманого прогнозу.