Sosyal Medya Araştırmalarındaki Gelişmeler : Geçmiş, Günümüz ve Gelecek - Şeyda Koçak Kurt (Yeni Medya, 2022)
Sosyal medya, farklı geçmiş deneyimlere sahip kullanıcılar arasında ilişki kurulmasını kolaylaştıran ve zengin bir toplumsal yapıya yol açan iletişim web sitelerini kapsamaktadır. Kullanıcı türevli içerik, sorgulamayı ve karar vermeyi teşvik etmektedir. Sosyal medyanın çeşitli paydaşlarla olan ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda, sosyal medya enformasyon sistemleri de dahil olmak üzere farklı alanlardaki araştırmacılardan büyük ilgi görmüştür. Sosyal medya ile ilgili literatür bulgularını bir araya getiren ve sentezleyen kapsamlı bir derleme bulunmamaktadır. Bu çalışma, 1997 ve 2017 yılları arasında sosyal medya ve sosyal ağ kullanımı üzerine (seçilmiş ES dergilerinde) yayınlanan 132 makalenin bulgularını tartışmaktadır. Burada incelenen makalelerin çoğu, sosyal medyanın davranışsal tarafını irdelemekte, görüşler ve önerilerin boyutlarını araştırmakta ve kurumsal amaçlara entegrasyonunu incelemektedir. Bununla birlikte, birçok çalışma çevrimiçi toplulukların/sosyal medyanın bir pazarlama aracı olarak varlığını sürdürebilmesini araştırırken, diğer çalışmalar; sosyal medyanın kullanımıyla ilgili riskleri, yarattığı değeri ve çalışma ortamına ilişkin olumsuz damgalamaya yol açmasını içeren çeşitli yönlerini araştırmıştır. Sosyal medyanın kritik olaylar esnasında enformasyon paylaşımı ve yardım istemek ve/veya etmek açısından kullanımı da önceki çalışmalarda ele alınmıştır. Diğer bağlamlar siyasal yönetim ve kamu yönetimini ve geleneksel medya ile sosyal medya arasındaki karşılaştırmaları içermektedir. Genel olarak çalışmamız, mevcut literatürde ortaya çıkan çoklu temaları tespit etmekte ve böylece sosyal medya araştırmalarındaki gelişmelere dair kavrayışımızı arttırmaktadır. Çalışmamızın sunmuş olduğu mevcut literatüre bütünsel bir bakış, gelecekteki araştırmacıların aynı konuyu tekrar çalışmasını önleyebileceği gibi, ortaya çıkan bu alanın araştırmasını şekillendirmeye yardımcı olacak faydalı sorgulama yöntemleri de önerebilir.