Wpływ Niektórych Parametrów Geometrycznych i Materiałowych na Deformację Powłok Stożkowych z Kompozytu Epoksydowo-Szklanego - S. Ochelski; M. Rozin (Engineering Transactions, 1986)
Przedstawiono wyniki badań powłok stożkowych z różnych kompozytów epoksydowo-szklanych. Celem badań było dokonanie analizy powłok spełniających rolę sprężyny talerzowej typu zatrzaskowego o założonych wymaganiach. Zastosowano metodę analizy wariancji wyników doświadczalnych uzyskanych przy wykorzystaniu programów statycznych randomizowanych kwadratami grecko-łacińskimi do oceny wpływu temperatury i czasu stabilizacji kompozytu, zawartości wzmocnienia prostopadłego do powierzchni środkowej powłoki, zawartości plastyfikatora i kształtu powłoki stożkowej na wartość obciążenia krytycznego.