Кормова продуктивність багатокомпонентної бобово-злакової травосумішки залежно від удобрення - Андрій ДЗЮБАЙЛО; Наталія ПИЛИПІВ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2025)
Важливим резервом збільшення виробництва дешевих і високобілкових кормів у Лісостепу Західному є багаторічні бобово-злакові травосумішки. Одним з основних і швидкодіючих чинників підвищення їх продуктивності є удобрення. Трирічні дані дослідження, проведені на сірих лісових ґрунтах, показали, що ранньовесняне поверхневе внесення мінеральних добрив і позакореневе підживлення вегетативних рослин регулятором росту органік баланс збільшувало висоту трав на 32,1‒28,7 %, площу листової поверхні на 26,4‒70,1 % і масу рослин на 43,2‒72,1 %. Найбільш інтенсивно реагували на удобрення злакові трави. Комфортні умови живлення для бобових компонентів бобово-злакової травосумішки створювались при внесенні лише фосфорно-калійних добрив у комплексі з позакореневим підживленням вегетативних рослин регулятором росту органік баланс. Найвищий збір кормових одиниць (10,37 т/га) і перетравного протеїну (1,37 т/га) забезпечує бобово-злакова травосумішка при ранньовесняному внесенні повних мінеральних добрив з позакореневим підживленням вегетативних рослин регулятором росту органік баланс.