Skutki kryzysu finansowego w sferze realnej w USA i wybranych krajach europejskich - Elżbieta Adamowicz; Sławomir Dudek; Dawid Pachucki (Barometr Regionalny, 2010)
Przedmiotem analizy będzie badanie skutków kryzysu finansowego w sferze realnej USA i wybranych krajów europejskich: Niemiec, Francji, W. Brytanii, Polski, Czech, Węgier, Słowacji, Litwy, Łotwy i Estonii. Zmiany w sferze realnej będą analizowane z wykorzystaniem danych ilościowych i jakościowych, pochodzących z badań koniunktury. Celem analizy będzie badanie wyprzedzającego charakteru danych, pochodzących z badań koniunktury.