Ekologiczne problemy zmian klimatu na Ukrainie - Ivan Shuvar; Volodymyr Snitinskiy; Andrey Shuvar; Volodymyr Gudz (Facta Simonidis, 2014)
W pracy przedstawiono rezultaty zaprezentowane przez wielu autorów zajmujących się problematyką oceny produkcyjności agrofitocenozy, ochrony najcenniejszego dla niej środowiska i jakości produkcji rolniczej na trenie Ukrainy, głównie w zachodniej jej części. Analizowano wpływ globalnego ocieplenia klimatu na związane z tym faktem problemy ekologiczne oraz socjalno-ekonomiczne w skali mikro danego regionu, lub kraju, jak też w skali makro dotyczących globalnie tych zagadnień. Stwierdza się, że prace związane z selekcją i technologią prac prowadzonych w rolnictwie na Ukrainie pozwalają na produkcję ziarna zbóż w ciągu najbliższych 5-6 lat na poziomie sięgającym 80 mln ton. W normalnych warunkach zakłada się, że w typowej produkcji rolniczej blisko 25-30% plonów zabezpiecza się przez stosowanie wysoko produkcyjnych gatunków i ich mieszańców rolniczych odmian roślin, jak też stosowania właściwego zmianowania roślin – płodozmianu. Wprowadzenie nowych innowacyjnych, lepiej przystosowanych do miejscowych warunków odmian roślin, pozwala zabezpieczyć kolejny wzrost plonów o 30-40% zebranego ziarna zbóż z każdego hektara zasiewów. Efektu tych działań należy doszukiwać się w tkwiącym przede wszystkim genetycznym potencjale zbóż i ich mieszańców roślin uprawnych, prowadzonej na Ukrainie selekcji ziarna zbóż, właściwie stosowanej nowoczesnej technologii w produkcji rolniczej.