Analiza modela za utvrđivanјe ekonomske vrijednosti miniranih šumskih područja: Studija slučaja ŠG „Vrbanјa” Kotor Varoš - Dragan Čomić; Nemanja Anikić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2020)
U radu je predstavlјeno istraživanje koje se odnosi na primjenu i unapređenje Modela za utvrđivanje ekonomske vrijednosti miniranih područja, sa konkretnom primjenom na područje kojim gazduje ŠG „Vrbanjaˮ Kotor Varoš. Kao osnova istraživanja identifikovan je problem ograničenog broja istraživanja koja se odnose na modele na osnovu kojih se, po jasno definisanoj proceduri, može izvršiti ekonomska analiza i valorizacija potencijala šumsko-privrednih područja koja se trenutno ne koriste zbog miniranosti. U radu je ukazano prvenstveno na ekonomski aspekt problematike miniranih šumskih područja, na osnovu čega je analiziran Model za utvrđivanje ekonomske vrijednosti miniranih šumskih područja. Primjena Modela uklјučuje šest osnovnih koraka: anketiranje, utvrđivanje površina miniranih šuma, procjenu obima sječa (etata), procjenu sortimentne strukture, računanje vrijednosti miniranih šuma sa završnim provođenjem analize osjetlјivosti. Primjena Modela na područje kojim gazduje ŠG „Vrbanjaˮ Kotor Varoš ukazuje na to da se u jednom uređajnom periodu može ostvariti dobit prije oporezivanja od preko 3,6 miliona KM. Kreirana metodologija može biti široko primijenjena i u drugim šumskoprivrednim područjima i poslovnim sistemima, uz određeno prilagođavanje specifičnim uslovima. Prijedlozima navedenim u ovom radu kvalitet dobijenih podataka može biti dodatno unaprijeđen.