Динаміка ультрастуктурних змін секреторного апарату тироцитів в умовах експериментального бластомогенезу. - I. S. Khripkov (Морфологія, 2019)
Вступ. Визначення структурних основ розвитку тиреоїдного дефіциту при пухлинній патології на субклітинному рівні при дистантній взаємодії щитоподібної залози і пухлини дозволить визначити молекулярні і клітинні механізми взаємодії організму і пухлини в процесі бластомогенезу. Метою дослідження стало вивчення стану і динаміки змін пластинчастого комплексу тироцитів щитоподібної залози в процесі дистантної взаємодії з пухлиною в експерименті. Методи. В якості експериментальної моделі пухлини нами була використана модель малодиференційованої неметастазуючої солідної аденокарциноми Герена. Експеримент проводили на щурах - самцях лінії Вістар, які були розділені на дві групи. Перша група - контрольна. Другій групі - трансплантували штам клітин карциноми Герена шляхом підшкірної ін'єкції в область стегна. Тварин виводили з експерименту на 2-му, 4-му і 12-му тижні. Проведене цитотопографичне і ультрамикроскопичне вивчення динаміки змін диктиосом, їх розподіл в цитоплазмі тироцитів і стан структурних компонентів пластинчатого комплексу. Результати. На 2-му тижні експериментального бластомогенезу спостерігається зменшення кількості цистерн пластинчастого комплексу до 3 - 4, cis - цистерни значно розширені, відстані між цистернами збільшені при порівнянні з контрольною групою, довжина цистерн trans - компартмента зменшена при порівнянні з контрольною групою. На 4-му тижні росту трансплантованої пухлини відзначаються істотні зміни пластинчастого комплексу, пов'язані з фрагментацією цистерн, втратою полярності диктіосом і відсутністю везикул і вакуолей навколо пластинчастого комплексу. На 12-му тижні росту карциноми Герена в тироцитах спостерігається зменшення довжини цистерн пластинчастого комплексу, їх взаємопаралельне і щільне розташування, відсутність ампулярних розширень, незначне збільшення об'єму цистерн trans - компартмента диктіосом. Підсумок. Зміни ультраструктури пластинчастого комплексу Гольджі тироцитів щитоподібної залози в процесі дистантної взаємодії з трансплантованою пухлиною свідчать про раннє порушення процесів секреції і везикулярного транспорту з можливим розвитком апоптозу за рахунок активації каспазної системи.