ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ КОМПЛАЄНС-КОНТРОЛЮ - Maria Karpushenko; Oleh Karpushenko (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2023)
У сучасних умовах комплаєнс є основою для вдосконалення процесу прийняття управлінських рішень, сприяє досягненню встановлених стратегічних і тактичних цілей підприємства й забезпечує його сталий розвиток у довгостроковій перспективі. Відповідно до цього функції комплаєнс-контролю значно розширюються. Предмет дослідження – система комплаєнс-контролю, що є комплексом вбудованих у бізнес-процеси суб’єктів господарювання видів контролю, які встановлені для дотримання певних нормативів. Мета роботи – удосконалення теоретичних і практичних аспектів формування системи комплаєнс-контролю на підприємствах. Для досягнення мети необхідно вирішити конкретні завдання: систематизувати теоретико-методологічні підходи до поняття "комплаєнс-контроль", узагальнити напрями регулювання діяльності компаній за допомогою комплаєнс-контролю, конкретизувати види комплаєнс-ризиків, розглянути особливості комплаєнс-контролю, його складники та структуру комплаєнс-програми. Для досягнення мети застосовано загальнонаукові методи: абстрактно-логічне узагальнення; порівняльне зіставлення, групування; аналіз і синтез. Унаслідок проведеного дослідження конкретизовані напрями, види й характеристика комплаєнс-контролю та комплаєнс-ризиків, особливості складу комплаєнс-програми. Висновки: упровадження комплаєнс-контролю надає підприємствам безперечні переваги у вигляді поліпшення іміджу, спрощення алгоритмів взаємодії з наглядовими й регулювальними органами; зростання рівня корпоративної культури – безперервне здійснення моніторингу ризикових ситуацій і плавне впровадження в роботу компанії процедур комплаєнсу сприяє вдосконаленню бізнес-процесів і формуванню динамічного середовища для створення інноваційного клімату й появи "корпоративного духу", що передбачає чітке дотримання етичних норм щодо контрагентів, установлення нових партнерських відносин; можливість присутності на міжнародних ринках – упровадження комплаєнсу в транснаціональних компаніях і підприємствах, що планують вийти на міжнародний рівень, підвищує до них довіру з боку іноземних стейкхолдерів.