O Wymiarowaniu Elementów Jarzmowych Metodą Charakterystyk - W. Zowczak (Engineering Transactions, 1989)
Praca poświęcona jest projektowaniu na nośność graniczną płaskich elementów konstrukcyjnych o kształcie zbliżonym do ogniwa łańcucha, współpracujących ze sworzniami o przekroju kołowym. Znaleziono rozwiązania dla szerokiego zakresu wartości parametru charakterystycznego. Wyniki przedstawiono w postaci dogodnej do zastosowania w praktyce konstrukcyjnej.