Багатогранність моделей середовищних музеїв у світовому музейному просторі - H. Y. Novikova (Культура України, 2018)
Досліджено моделі середовищних музеїв, що існують у світовому музейному просторі. Проаналізовано методи, які застосовуються під час музеєфікації «середовища» на базі музею. Виокремлено особливості таких моделей середовищних музеїв: екомузей, скансен, сайт-музей, тематичний парк, «живий музей», територія «живих» традицій.