Геофізичні дослідження ділянкиі мовірного поховання гетьмана Виговського - О.Я. Сапужак; О.В. Сироєжко; І.О. Чоботок; В.В. Коляденко; І.М. Мар’яш; І.І. Ярема (Геофизический журнал, 2025)
За історичними джерелами поховання гетьмана Виговського може знаходитись у с. Руда Стрийського району Львівської області. Перед проведенням археологічних розкопок на ймовірній ділянці його розташування, поблизу церкви, необхідно було виявити перспективні для цього місця. З цією метою було застосовано комплекс геофізичних досліджень методами магніторозвідки та георадарного зондування. У результаті польових спостережень виявлено аномальні зони у магнітному полі. Також георадарні зондування зафіксували локальні неоднорідності, які переважно тяжіли до зон магнітних аномалій. За характером виявлені об’єкти можуть бути пошуковими археологічними об’єктами, а саме плитами давніх поховань і підземними залишками споруд.