Експортний та рекреаційний потенціал геліцекультури як галузі тваринництва України - Anzhela Shukanova; Pavlo Shukanov; Yevhenii Kopylets (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2024)
У статті проаналізовано особливості географії вирощування, експортний та рекреаційний потенціал геліцекультури як галузі тваринництва України в сучасних умовах воєнного стану. Визначено види рекреаційної діяльності равликових ферм як додаткового виду діяльності. Доведено, що незважаючи на скорочення кількості равликових ферм внаслідок коронавірусної кризи та війни, експортний потенціал геліцекультури зріс завдяки вигідним ціновим умовам та спрощенню процедури виходу на європейський ринок. Охарактеризовано сезонність сільськогосподарської та рекреаційної діяльності равликових ферм та визначено два сезонних піки експорту равликів з України – травень-липень та вересень.