Kostěné a parohové předměty vrcholného a pozdního středověku - Daniela Vaněčková (Archaeologia Historica, 2025)
Předložená studie představuje výčet publikovaných kostěných a parohových předmětů, které byly nalezeny na našem území a spadají do období vrcholného až pozdního středověku. Takovýto přehled nebyl doposud pro naše území sestaven. Může se tak zdát, že předměty vyrobené z tohoto materiálu se v tomto období u nás vyskytovaly minimálně nebo vůbec. Tento výčet různých skupin artefaktů však dokládá, že předměty vyrobené z tvrdých živočišných materiálů byly každodenní součástí života středověkých lidí. V neposlední řadě se studie zabývá samotnými výrobními surovinami (kostí a parohem) a jejich dostupností v námi sledovaném období.