Клітинні перетворення в ранах у хворих із синдромом діабетичної стопи на фоні вакуум-терапії - O. M. Besedin; K. V. Tsygankov; I. V. Kuzhevsky; P. O. Gritsenko (Морфологія, 2015)
Проведене дослідження ґрунтується на результатах лікування хворих з гнійно-некротичними ускладненнями синдрому діабетичної стопи з точки зору морфологічних змін на клітинному рівні в біоптатах ран. На тлі вакуум-терапії в ранах у досліджених хворих максимальне значення середньої кількості капілярів у полі зору склало 6,80 ± 0,34. Позитивні зміни в мікрогемодінамікі рани на тлі вакуум-терапії обумовлюються якісними характеристиками капілярів. Максимальний середній діаметр ядер фібробластів у полі зору у хворих, яким проведена вакуум-терапія раневих дефектів, склав 82,89 ± 4,51 мкм, у хворих з традиційним веденням рани даний показник склав 60,18 ± 3,17 мкм. Тенденція до поліпшення досліджених морфологічних показників на клітинному рівні пояснює репараційну ефективність вакуум-терапії ран.