ДО ОСНОВ ГЕОПОЕТИКИ (НА ОСНОВІ ТЕКСТІВ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА) - Олег Шаблій (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2014)
На межі географічної, літературознавчої і психологічної наук в останні десятиріччя формується геопоетика. У статті йдеться про об’єкт і предмет її дослідження. На основі вивчення поетичної спадщини Тараса Шевченка запропоновано декілька вихідних понять геопоетики: геопоетичний простір, поле, вектор, довкілля, симплекс. Обґрунтовано три класи топосів у творах Т. Шевченка, здійснено їх систематизацію. Геопоетичний аналіз вірша Т. Шевченка «Сонце заходить, гори чорніють». Введено поняття геопоетичної системи.