Plan ochrony towarów niebezpiecznych dużego ryzyka - Damian Kociemba (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie, 2025)
Niniejsza publikacja omawia zagadnienia związane z planem ochrony towarów niebezpiecznych dużego ryzyka, zgodnie z wymaganiami Umowy ADR oraz przepisami krajowymi. Po zamachach terrorystycznych z 11 września 2001 r. wprowadzono klasyfikację towarów szczególnie wrażliwych, których nieuprawnione użycie mogłoby prowadzić do masowych strat. Przedsiębiorstwa transportowe zobowiązane są do wdrożenia planu ochrony, obejmującego m.in. identyfikację zagrożeń, procedury bezpieczeństwa, ochronę danych oraz mechanizmy kontrolne. Publikacja przedstawia praktyczne rozwiązania związane z wdrażaniem i aktualizacją planu, a także analizuje procedury ochrony fizycznej i cyfrowej informacji. Omówione zostały również obowiązki doradcy ADR oraz inne funkcje związane z bezpieczeństwem transportu. Opracowanie ma charakter praktyczny i może stanowić wzór dla firm zajmujących się przewozem materiałów niebezpiecznych.