Polska Ludowa w dziejach państwa i narodu polskiego. Przyczynek do ewolucji „państwa narodowego” - Franciszek Ryszka (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1995)
I. O narodzie jako czynniku państwotwórczym. Odwołanie do współczesnej literatury teoretycznej. II. Społeczeństwo agrarne i wpływ industrializacji — Polska w ostatnim stuleciu. III. Nacjonalizm — pojęcie historyczne. Wpływ PRL. Opisanie i „umiejscowienie” dziejów Polski Ludowej (nazwa to ściślejsza niż PRL, która zaczyna się dopiero w 1952 r.) było i jest poddawane we współczesnym, wcale obszernym pisarstwie, silnym emocjom wartościującym. Nie znam prac, ani z minionego okresu (czyli do 1989 r.), ani bardzo licznych prac późniejszych, które kierowałyby się absolutnie zasadą Wertfreiheit.