Portfolio studenta učitelství pro 1. stupeň základní školy jako obraz o utváření profesní identity budoucího učitele - Miroslava Jirásková; Barbora Petrů Puhrová (Pedagogika, 2025)
Cílem studie je identifikovat a porovnat klíčové aspekty vnímání profesní identity studentů 1. a 5. ročníku na základě jejich výpovědí ve studentských portfoliích. Studie se zaměřuje na analýzu změn v profesním rozvoji studentů učitelství, přičemž využívá autentické výpovědi získané metodou volného tematického psaní reflektujícího obsah jejich portfolia. Výzkumný soubor zahrnoval celkem 73 studentů programu Učitelství pro 1. stupeň základní školy na Fakultě humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně ve věku 19–26 let. Reflexe studentů byly analyzovány metodou interpretativní fenomenologické analýzy.