Пріоритетні напрями розвитку екобіотехнології. 1. Природоохоронні біотехнології - Yevgeniy Kuzminskyy; Kateryna Shchurska (Innovative Biosystems and Bioengineering, 2018)
Тотальний розвиток суспільства шляхом техногенезу та посилення його впливу на біосферу призвів до виникнення конфлікту між людством, з одного боку, і його середовищем існування, в широкому розумінні, з іншого. Ліквідація усіх цих негараздів неможлива без застосування новітніх природоохоронних технологій, або саме екобіотехнологій, для очищення стічних вод, знешкодження небезпечних газових викидів, використання перспективних засобів утилізації твердих і рідких промислових відходів, діагностики забруднень довкілля, підвищення ефективності методів біологічного відновлення забруднених ґрунтів, заміни низки агрохімікатів на біотехнологічні препарати тощо. Нині біотехнологія присутня як та чи інша складова у кожному переліку тенденцій розвитку розвинених держав світу. Увібравши результати досліджень названих вище наук, біотехнологія стала рушійною силою XXI століття. У статті визначено предмет екологічної біотехнології як самостійного напряму біотехнології та представлено сучасні тенденції розвитку природоохоронних біотехнологій, акцентовано увагу на світоглядній значимості екобіотехнології порівняно з традиційною –промисловою біотехнологією. Класична традиційна біотехнологія як складова технологій індустріального суспільства дає відповідь на запитання “Як заробляти?” і за головну мету має підвищення доданої вартості – тобто отримання прибутку понад усе. Екологічна ж біотехнологія як невід’ємна складова суспільства майбутнього (Knowledge Society) дає відповідь на запитання “Як співіснувати?” і за мету ставить підвищення якості та безпеки життя членів суспільства, чим і відрізняється від традиційної промислової біотехнології. Обґрунтовано такі пріоритетні напрями екологічної біотехнології, як біотестування, оптимізація екосистемних процесів, переробка й утилізація відходів цивілізації, очищення води, повітря і ґрунтів. Вирішення проблем кожного з цих напрямів як теоретично, так і практично може бути здійснене не лише завдяки екологічній біотехнології. Однак застосування екобіотехнологій у багатьох випадках є більш оптимальним рішенням. Біотехнологія охорони довкілля, яка включає в себе технології очищення всіх трьох головних його складових: води, ґрунту і повітря, є ключовим підходом для запобігання антропогенному впливу на довкілля, а також для подолання наслідків техногенних аварій із викидом шкідливих сполук у навколишнє середовище.