راه‌برد‌های اصلاحی برای بهبود نظارت و مبارزه با فساد مالی - محمد ابراهیم مصون; محمد طارق وامق (غالب, 2025)
فساد مالی یکی از معضلات برجستۀ نظام‌های اداری است، که به‌طور گسترده در قالب مسائل سیاسی، اقتصادی و گاهی فرهنگی و اخلاقی، مشروعیت نظام‌ها را تهدید می‌کند. ضعف حاکمیت در مقابله با این معضل می‌تواند فرایند رشد و توسعۀ اقتصادی را با چالش‌های جدّی مواجه سازد. فساد مالی در کشورهای در‌حالِ توسعه، به‌ویژه در ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، بحران‌هایی ایجاد می‌کند، که مقابله با آن نیازمند اصلاحات اساسی در فرایندهای اقتصادی و اداری است. شفافیت، تقویت نهادهای نظارتی و اصلاحات قانونی از ضروریات اساسی در این راستا به‌شمار می‌آید. این تحقیق با هدف شناسایی و بررسی مؤثرترین عوامل برای زدودن فساد مالی در یک ساختار نظارتی، به‌دنبال پاسخ به این پرسش بوده است که: کدام عوامل و سازوکارها می‌توانند به کاهش فساد مالی و بهبود عمل‌کرد نهادهای نظارتی کمک کنند؟ یافته‌های این تحقیق که با روش تحلیل- توصیفی و با استفاده از داده‌های کتاب‌خانه‌یی انجام شده است، نشان می‌دهند که: برای مبارزۀ مؤثر با فساد مالی، علاوه بر پرداختن به معلول‌ها، باید به کشف و خنثا‌سازی ریشه‌های فساد نیز پرداخته شود. یکی از عوامل کلیدی در کاهش فساد مالی، تقویت ساختارهای نظارتی مستقل و شفاف است، که قادر به شناسایی و برخورد با ریشه‌های فساد در نظام اداری و اجرایی می‌باشند.