РОЛЬ ДЕРЖАВНИХ ІНІЦІАТИВ У ЗМІЦНЕННІ КІБЕРБЕЗПЕКИ ЯК СТИМУЛУ РОЗВИТКУ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - L.G. Kvasniy; G.I. Sysyn; V.M. Kebus; O.B. Yakubovska (Aktualʹnì Problemi Rozvitku Ekonomìki Regìonu, 2025)
Стаття спрямована на дослідження ролі державних ініціатив у зміцненні кібербезпеки як стимулу розвитку малого та середнього бізнесу в Україні. Мета статті – є дослідження ролі державних ініціатив у зміцненні кібербезпеки як чинника стимулювання розвитку малого та середнього бізнесу в Україні в умовах євроінтеграційних процесів, а також обґрунтування напрямів удосконалення національної політики у сфері кіберзахисту для підвищення конкурентоспроможності МСП на європейському ринку. В статті обґрунтовано основні  виклики та можливості забезпечення кібербезпеки малого і середнього бізнесу (МСБ) України в контексті євроінтеграції, проаналізовано відповідність національного законодавства європейським стандартам у сфері захисту даних, а також запропоновано шляхи підвищення рівня цифрової безпеки підприємств відповідно до вимог ЄС.