УКРАЇНА ЯК КЛЮЧОВИЙ ГРАВЕЦЬ ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ ЗЕРНА: ВИКЛИКИ ТА ТРАНСФОРМАЦІЇ - Оксана Шереметинська (Економіка та суспільство, 2025)
У статті проаналізовано трансформацію зернового сектору України в умовах повномасштабної війни. Встановлено, що до 2022 року Україна стабільно утримувала провідні позиції на світовому ринку зернових завдяки сприятливим природним умовам, доступу до портової інфраструктури та високій ефективності агротехнологій. Визначено негативну динаміку посівних площ, урожайності та експорту зерна після вторгнення рф, з встановлення основних причин, що цьому сприяли, незважаючи на це, аграрний сектор демонструє високу адаптивність і зберіг значну частку на світовому ринку. Виокремлено основні загрози: військові дії, блокада портів, логістичні бар'єри та зростання витрат. Запропоновано шляхи стабілізації: інфраструктурна модернізація, дерегуляція процедур, розвиток переробки та диверсифікація ринків.