KLIMATSKE IZBEGLICE KAO SLEDEĆA FAZA GLOBALIZACIJE I OSNOVA ZA PONOVNO PLANIRANJE SVETSKOG (NE)REDA - Ivan Dujić (Međunarodni Problemi, 2016)
U svetu koji se brzo menja proces globalizacije nameće dugoročan zadatak: kako održati ili preurediti postojeći svetski (ne)red. Cilj ovoga rada je da ukaže na pojavu klimatskih izbeglica u kontekstu problema izbeglica uopšte. Zajednički imenitelj svih izbeglica je opasnost da se naruše odnosi i postepeno oslabi saradnja među državama. Autor stavlja akcenat na pozitivnu ulogu izbeglica u jačanju i revalorizaciji multikulturalizma u postojećim društvima i državama, kao i na njihov doprinos kontinuiranom procesu globalizacije. Rad takođe ima za cilj da ukaže na odsustvo potpune nadležnosti međunarodnih organizacija kao centara donošenja odluka. Važno pitanje i, u isto vreme, akutan problem je kako sačuvati društva i države, uključujući i Srbiju, kao istorijski ishod pojave klimatskih izbeglica koje najviše prete da naruše njihovu socijalnu strukturu.