Analiza i Synteza Dyskretnego-Ciągłego Układu Mechanicznego - M. Sarna (Engineering Transactions, 1974)
W pracy przedstawiono rozważania dotyczące dyskretno-ciągłego układu mechanicznego, składającego się z pręta z dołączonym szeregiem oscylatorów harmonicznych. Własności materiału pręta opisane są liniowym modelem Hooke’a, sprężyny oscylatorów mają charakterystyki liniowe. Przyjęto hipotezę płaskich przekrojów poprzecznych pręta. Rozpatrzono współdziałanie pręta z oscylatorami harmonicznymi podczas propagacji płaskiej sprężystej fali naprężeń, wywołanej osiowym uderzeniem w pręt. Dla uzyskania przejrzystego obrazu zachodzących zjawisk (pominięcie nakładania się fal odbitych z falą padającą) wprowadzono ograniczenie co do czasu działania wymuszenia. Problem ilościowej syntezy optymalizacyjnej postawiono jako dobór parametrów geometrycznych układu, zapewniający maksymalne wartości siły oddziaływania pręta na masę skupioną. Badany układ mechaniczny reprezentuje w pierwszym przybliżeniu własności układu elektrod zbiorczych elektrofiltru.