ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ПРО ГМО: ЕВОЛЮЦІЯ, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Христина ГРИГОР’ЄВА (Економіка та право, 2024)
Досліджено еволюцію законодавства України про генетично модифіковані організми (ГМО). Запропоновано періодизацію становлення такого законодавства із  визначенням п’яти послідовних етапів: зародження; становлення; дерегуляції; побічного впливу; переходу. Значну увагу приділено аналізу судової практики,и накопиченої за період існування спеціального законодавства про ГМО. Виявлені типові спори у цій царині, визначено деякі тенденції правозастосування, зокрема щодо неоднозначного розуміння вимог про державну реєстрацію та маркування ГМО. Зроблено висновок про основні проблеми реалізації законодавства про ГМО, зокрема про неефективність державного контролю та притягнення до відповідальності за порушення законодавчих вимог. Доведено, що недоліки правової моделі регулювання ГМО в Україні пов’язані не стільки з недостатністю чи недосконалістю законодавства, скільки зі слабкою системою контролю за виконанням нормативних приписів. Зроблено висновок, що перехідний етап (2023—2026) має бути використаний для розроблення додаткових механізмів гарантування безпечності продовольства в частині використання ГМО.