Powłoka Walcowa Zamknięta Obciążona Siłami Skupionymi Normalnymi do Brzegu i Stycznymi Do Powierzchni Środkowej - T. Kacperski (Engineering Transactions, 1977)
Przedstawiono rozważania na temat powłoki walcowej, obciążonej sitami skupionymi, normalnymi do jej swobodnego brzegu i stycznymi do powierzchni Środkowej. Wyprowadzono wzory oparte na równaniach Donnella-Własowa. Przeprowadzono obliczenia numeryczne dla dwóch przypadków obciążenia. W pierwszym powłoka obciążona jest jedną siłą, a w drugim dwiema siłami działającymi w dwóch przeciwległych punktach obwodu. Obliczono promieniowe ugięcia powłoki oraz naprężenia. Wyniki przedstawiono w postaci wykresów. Wykonano tensometryczne pomiary naprężeń dla obu rodzajów obciążeń. Porównano wyniki teoretyczne z doświadczalnymi. Stwierdzono, że obliczone naprężenia są bliskie otrzymanym w drodze eksperymentalnej.