Akty prawne regulujące kwestie własnościowe i narodowościowe w Polsce w pierwszych latach po zakończeniu II wojny światowej - Anna Mazur (Facta Simonidis, 2019)
Po zakończeniu II wojny światowej, w wyniku zmiany granic Polska znalazła się w sowieckiej strefie wpływów. Skutkowało to koniecznością zbudowania nowej państwowości i tożsamości społeczeństwa, opartej o ideologię komunistyczną. Był to również czas rozliczeń ze zdrajcami Narodu. W artykule przedstawiono najważniejsze akty prawne, mające wpływ na kształtowanie się kultury prawnej w pierwszych latach powojennych, a szczególny nacisk został położony na kwestię walki z Volksdeutschami.