Myśl konstytucyjna Konstantego Grzybowskiego - Paweł Sarnecki (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1996)
Autorzy referatów dzisiejszej sesji, a w każdym razie dotyczy to niżej podpisanego, mają z jednej strony o tyle ułatwione zadanie, że mogą w swych ustaleniach nawiązać do wyników sesji naukowej z 17 maja 1971 r., odbytej w murach UJ niecały rok po tragicznej śmierci prof. Konstantego Grzybowskiego. Zadanie to o tyle jest jednak utrudnione, że doprawdy trudno będzie dorzucić coś oryginalnego do znakomitego referatu, wygłoszonego wówczas przez profesora Marka Sobolewskiego, a dotyczącego sylwetki Konstantego Grzybowskiego jako konstytucjonalisty i politologa (opublikowanego w Zeszytach Naukowych UJ, w nr. 4 serii Prac z Nauk Politycznych w 1973 r.). Gdy zaś uwzględni się ponadto studium B. Sobolewskiej na temat Dyktatury, Demokracji i Historii w rozprawach i pracach Konstantego Grzybowskiego (w Księdze Pamiątkowej ku Jego czci), dwa opracowania Henryka Olszewskiego (referat na wspomnianej sesji 1971, oraz artykuł w 23. tomie Czasopisma Prawno-Historycznego), a także pośmiertne wspomnienia o swym Nauczycielu Witolda Zakrzewskiego, Henryka Olszewskiego, Krzysztofa Dembskiego i innych — to w takiej sytuacji trudności wydają się prawie nie do pokonania.