EFEKT DOMINANTNE STRUJE I EFEKT POLARIZACIJE U BOSNI I HERCEGOVINI: MIŠLJENJE JAVNOSTI O EUROPSKOJ UNIJI - Dražen Barbarić; Ana-Mari Bošnjak; Domagoj Galić (Hum, 2025)
U ovome se radu testira primjenjivost teza poznatoga američkog znanstvenika Johna Zallera o efektu dominantne struje i efektu polarizacije na primjeru odnosa javnosti u Bosni i Hercegovini prema Europskoj uniji. Ukratko pojašnjeno, Zallerov model sugerira da pojedinci oblikuju političke stavove na temelju dostupnosti i prihvaćanja informacija, pri čemu dominantni narativi u javnoj sferi oblikuju javno mnijenje, dok politička podijeljenost dovodi do polarizacije stavova. Analizom javnoga mnijenja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj ovaj rad istražuje kako različiti stavovi političkih vođa utječu na percepciju EU-a među stanovnicima BiH. Koristeći metode analize podataka iz relevantnih istraživanja, testira se tvrdnja da retorika političkih vođa u obama entitetima oblikuje stavove građana prema Europskoj uniji, dok politička pripadnost i orijentacija pojačavaju efekt polarizacije.