Цифрові контент-стратегії в маркетинговій діяльності підприємств - Капінус Л.В.; Лелека О.О.; Костриця А.В. (Економіка та управління АПК, 2025)
У статті досліджується значення цифрових контент-стратегій у системі сучасного маркетингу підприємств в умовах динамічного розвитку онлайн-середовища. Актуальність теми зумовлена необхідністю адаптації бізнесу до нових цифрових реалій, активізації взаємодії зі споживачами та зростання ролі контенту як інструменту формування ціннісної пропозиції бренду. Метою статті є виявлення ефективних цифрових контент-стратегій, які використовуються підприємствами для покращення комунікації та залучення цільової аудиторії до розвитку брендової ідентичності. У роботі застосовано загальнонаукові методи дослідження: теоретичного узагальнення, системного аналізу, моделювання та порівняння. Виокремлено основні типи контент-стратегій: інформаційна, емоційна, збутова, брендингова, інтерактивна, SEO-орієнтована та заснована на контенті, створеному користувачами (UGC). Кожна охарактеризована з точки зору її призначення, цілей, інструментів реалізації та очікуваного впливу на споживача. Окрему увагу приділено етапам розроблення цифрової контент-стратегії, що включають: аналіз бізнес-цілей і аудиторії, аудит наявного контенту, вибір форматів і каналів комунікації, формування контент-плану, створення та дистрибуцію контенту, моніторинг ефективності. Запропонована структурна модель є складовою сучасного маркетингу, що дає можливість підприємствам систематизовано управляти цифровими маркетинговими комунікаціями з метою підвищення впізнаваності бренду, ефективного залучення цільової аудиторії та зростання рівня довіри споживачів до харчових брендів. Практичну частину дослідження присвячено аналізу контент-стратегій виробників кондитерських виробів у Київському регіоні. Виявлено домінування шаблонних форм комунікації, низький рівень персоналізації контенту та недостатнє використання інтерактивних форматів. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення стратегій, орієнтованих на візуальну впізнаваність, залучення споживачів через соціальні платформи та підвищення емоційної складової цифрового контенту. Для вдосконалення візуальної впізнаваності та емоційного залучення в цифрових стратегіях підприємству необхідно інвестувати в навчання персоналу з маркетингу та дизайну, сформувати цілісну бренд-айдентику, аналізувати поведінку цільової аудиторії, активно використовувати сторітелінг, створювати якісний візуальний контент, адаптований до соціальних мереж, та впроваджувати аналітику для оцінки ефективності контенту. Результати дослідження можуть бути корисними для маркетологів, спеціалістів з цифрових комунікацій, а також науковців, які займаються вивченням цифрових стратегій у контексті брендингу та поведінки споживачів