Вчений і організатор науки - Володимир Порфирійович Карпов (1870-1943). - V. A. Gurkin (Морфологія, 2019)
Карпов у 1910-і - 1920-і роки створив цілу школу гістологів, куди входили такі вчені, як професор М. Я. Суботін (завідувач кафедри гістології в Новосибірському медичному інституті), професор М. Л. Гербільський (завідувач кафедрою біології в Ленінградському університеті), професор Б. П. Хватов, засновник Кримської школи ембріологів; професор Г.М. Семенов (Самаркандський університет); професор Н.Х. Флеров (завідувач кафедри гістології Воронезького медичного університету), професор П.Я. Лаховський (організатор кафедри гістології в Кубанському медичному інституті, а потім в Пермському і Горьківському медичних інститутах). Його підручники і навчальні посібники з гістології витримали багаторазове перевидання. Але, на жаль, не багато відомо про самого В.П. Карпова.