Pewne Aspekty Obliczania Poprzecznych Hydrodynamicznych Łożysk Ślizgowych - T. Breczko (Engineering Transactions, 1975)
Praca jest poświęcona wyznaczaniu pola ciśnień w filmie olejowym poprzecznego hydrodynamicznego łożyska ślizgowego z uwzględnieniem zmian lepkości oleju jako funkcji temperatury. Przedyskutowano w niej zastosowane uproszczenia przy wyprowadzeniu równania bilansu energii. Przedstawiono zmiany lepkości i gęstości jako funkcji temperatury wybranych olejów krajowych. Przedstawiono wyniki pomiarów temperatury powierzchni roboczej panewki i temperatury oleju na wlotach do łożyska z trzema klinami smarowymi. Omówiono metodę rozwiązania układu równań Reynoldsa i bilansu energii oraz warunki brzegowe przyjęte przy rozwiazywaniu tego układu równań. Przedstawiono pole ciśnień, znalezione na drodze obliczeniowej, w łożysku o perycykloidalnym zarysie powierzchni roboczej panewki oraz zmiany grubości filmu olejowego w tym łożysku. We wnioskach omówiono przypadki, w których można stosować przedstawiony układ równań Reynoldsa i bilansu energii do wyznaczania pola ciśnień w filmie olejowym poprzecznego hydrodynamicznego łożyska ślizgowego.