El projecte d’una universitat radiada a Barcelona a inicis del segle XX - Sara González Gómez; Avelina Miquel Lara (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2025)
Durant els anys vint i trenta del segle XX, la Universitat de Barcelona va implementar una sèrie de reformes a la recerca de la modernització d’estructures i l’acostament a les necessitats d’una societat en procés de transformació. Una de les innovacions més cridaneres va ser l’intent d’introducció de la radiodifusió com a mitjà educatiu. Un fenomen singular, amb referents europeus i iberoamericans, que arribava gairebé al compàs de la dotació de les primeres llicències per a la creació de les primigènies emissores de ràdio a Espanya. En aquest treball ens centrarem en el rastreig i anàlisi de la informació disponible sobre la coneguda com a universitat radiada de Barcelona, en un intent per reconstruir la seva història. Com a fonts utilitzarem el repositori digital de la Universitat de Barcelona i retalls de premsa de La Vanguardia, El Debate, El Día Gráfico, La Correspondencia de Valencia, Diario de la Marina: periódico oficial del apostadero de La Habana, La Batalla o Nova Iberia, entre altres. Entre les principals conclusions aconseguides, s’albira un clar objectiu de projecció social, perquè la universitat —per mitjà de la cultura i la producció intel·lectual— beneficiï el conjunt de la societat. Un procés de cerca d’una universitat més social, compromesa, amb un servei públic i preocupada per alguna cosa més que per les seves funcions clàssiques i genuïnes.