Morfologie mezních pásů středověkých polí : komparativní analýza - Lukáš Holata; Ondřej Malina (Archaeologia Historica, 2025)
Studium morfologie mezních pásů středověkých polí poskytuje klíčový vhled do historického využití krajiny a prostorové organizace zemědělských praktik minulosti. Tento článek analyzuje a systematicky klasifikuje mezní pásy spojené se zaniklými středověkými vesnicemi dochovanými v současných lesích České republiky, přičemž využívá komparativní přístup k dokumentaci a hodnocení jejich variability. Revize původní typologie Ervína Černého, založená na podrobné analýze lidarových dat a jejich důsledném terénním ověření, odhalila dosud nepopsané formy – topograficky adaptivní struktury a morfologicky mimořádně variabilní útvary. Tyto poznatky vedly k vyčlenění 16 typů mezních pásů, které reflektují jemné nuance jejich profilace. Článek zdůrazňuje širší historicko-kulturní a environmentální význam těchto reliktů, které doposud zůstávaly na okraji badatelského zájmu. Studie přispívá k lepšímu pochopení středověkého zemědělského využívání krajiny a zároveň rozšiřuje celoevropský výzkum historických polních systémů o cennou českou evidenci.