ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ ІННОВАЦІЙНО-АКТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - М.О. Кравченко; М.А. Леонтовська (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut", 2023)
У статті розглядається проблематика оцінювання та визначення рівня фінансової стійкості інноваційно-активних підприємств. В умовах сучасного функціонування ринку для інноваційно-активних підприємств важливо мати збалансований фінансовий стан, який забезпечує фінансову стійкість. При впровадженні інновацій на підприємстві відбувається відволікання фінансових ресурсів, внаслідок чого у короткостроковому періоді фінансова стійкість завжди знижується. Основним завданням, яке постає перед підприємством, є найшвидше відновлення показників фінансової стійкості до попередніх з наступним їх покращанням. Основою забезпечення фінансової стійкості є наявність адекватної методики її оцінювання. Авторами проаналізовано та узагальнено різні авторські підходи до визначення сутності економічного поняття фінансової стійкості. Визначено специфіку забезпечення фінансової стійкості підприємств, які активно проваджують інноваційну діяльність. Узагальнені блоки показників, які визначають рівень фінансової стійкості інноваційно-активних підприємств. Класифіковано підходи до оцінювання фінансової стійкості інноваційно-активних підприємств. Розвинена та допрацьована методика оцінювання фінансової стійкості, розроблена на основі коефіцієнтного підходу. На основі методики проведено оцінювання стійкості інноваційно-активного промислового підприємства харчової промисловості, визначено її рівень та запропоновано заходи щодо її підвищення. Подальший науковий пошук універсальної методики повинен враховувати тип інновацій, вид обраної стратегії та інші специфічні показники інноваційної діяльності підприємства і їх вплив на рівень показників фінансової стійкості.