Розробка методу виявлення змін спектральної структури зображень з використанням інформаційного критерію – нормованої дивергенції Кульбака-Лейблера - Л. Ф. Купченко; Г. В. Худов; А. П. Гурін; А. С. Риб’як; О. О. Гурін (Системи озброєння і військова техніка, 2022)
Стаття присвячена розробці методу, що дозволяє, використовуючи спектральні ознаки об’єктів, виявити зміни спектрального складу області виявлення, що спостерігається за допомогою оптико-електронної системи. Для виявлення відмінностей зображень у роботі використовується інформаційна міра віддаленості один від одного імовірнісних розподілів – інформаційна дивергенція Кульбака-Лейблера. Відмінність визначається за значенням інформаційного показника (нормованої дивергенції), яка представляє собою відношення дивергенції еталонного зображення та поточного.