Модернізація конструкції дискового лазера використанням еліпсоїдного освітлювача - Олексій Кагляк; Аліна Клімова; Олександр Полешко; Олексій Гончарук; Леонід Головко (Mechanics and Advanced Technologies, 2022)
Твердотільні дискові лазери мають ряд переваг порівняно з лазерами зі стрижневим активним елементом. Зокрема, за рахунок ефективного тепловідведення, фактично відсутня теплова деформація активного середовища та перетворення його, з оптичної точки зору, в лінзу, що в свою чергу, сприяє підвищенню стабільності характеристик генерованого лазерного променя та знижує ризик втрати резонатором стійкості. Також дискові лазери мають високу якість генерованого пучка [1]. Окрім того, дискові лазери здатні генерувати достатньо високу потужність при компактних розмірах та мають високий оптичний ККД [2]. Однак, для забезпечення спрямування випромінювання накачки на активний елемент, дискові лазери потребують складної дзеркальної системи перевідбиття променів накачки, і через це мають конструктивні обмеження по введенню енергії накачки в активне середовище.