Синтез наночастинок платини на поверхні гідридкремнеземів - N. A. Ivashchenko; V. A. Tertykh; V. V. Yanishpolskii; W. Gac; J. Skubiszewska-Zięba; R. Leboda (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2012)
Шляхом in situ відновлення іонів платини кремнійгідридними групами, прищепленими до кремнеземної матриці, одержано платиновмісні нанокомпозити. За допомогою трансмісійної електронної мікроскопії встановлено, що кількість нанесеного металу впливає на розмір утворених наночастинок. Для дослідження властивостей поверхні модифікованого кремнезему та змін, що відбуваються в процесі відновлення іонів металу, застосовано ІЧ-спектроскопію. Одержані платиновмісні композити охарактеризовано методами рентгенофазового аналізу та температурно-програмованого відновлення.