Państwo prawne w Konstytucji z 17 marca 1921 r. - Michał Pietrzak (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1987)
I. Koncepcja państwa prawnego. II. Model państwa prawnego w Konstytucji z 17 marca 1921 r. 1. Uchwalenie Konstytucji. 2. Rola i funkcje Konstytucji w systemie prawnym. 3. Zwierzchnictwo narodu. 4. Podział władzy. 5. Rola ustawy. 6. Niezawisłość sędziów. 7. Samorząd. 8. Kontrola przestrzegania prawa przez organy państwowe. 9. Powszechne obowiązki i prawa. III. Wnioski.