Сучасні технології та релігійна культура: деякі методологічні аспекти - Olha Dobrodum (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2019)
Мета статті. Виявити методологічні аспекти співвідношення сучасних технологій та релігійної культури. Методологічна основа статті базується на таких методах: критичного аналізу культурологічних та релігієзнавчих джерел, конкретно- історичного аналізу і міждисциплінарного синтезу, індукції й дедукції, соціологічні методи аналізу емпіричних даних, зокрема, контент-аналіз і метод включеного спостереження і теоретико-журналістська методологія. З конкретно-наукових методів були використані проблемно-хронологічний і системно-структурний, суспільно- феноменологічного аналізу і візуальної антропології. Наукова новизна статті полягає в дослідженні деяких методологічних аспектів зіставлення сучасних технологій і релігійної культури. Висновки. Релігія сприяє розвитку знань і технологій: з огляду на той факт, що на нинішньому етапі релігійного розвитку наука стала референтною характеристикою для основних релігій і конфесій, багато хто з них прагнуть довести власну унікальну роль у розвитку high-tech, IТ і ШІ. Релігія є одним з найбільш важливих факторів у сучасній технологічній політиці, і одним з аспектів даного впливу є етичні питання розробок бойових роботів.